FAQ (Veel gestelde vragen)

Algemeen

Mastodon is een software applicatie die het mogelijk maakt om een gedecentraliseerd sociaal netwerk op te zetten en lijkt op een combinatie van Twitter en Thumblr. Het bestaat uit onafhankelijke servers (ook wel Instances genoemd) die georganiseerd zijn rond specifieke thema’s, onderwerpen of interesses.

Een uitgebreider artikel over wat Mastodon nu eigenlijk precies is kun je hier lezen.

Berichten / Toots

In een bericht (toot) mag een afbeelding maximaal 8MB groot zijn. Deze wordt verkleind naar 1.6 megapixel wat voldoende is voor een afbeelding van 1280×1280. Er kunnen per bericht maximaal 4 afbeeldingen worden toegevoegd.

In een bericht (toot) mag een video maximaal 40MB groot zijn. Deze wordt omgezet naar het .MP4 formaat (H.264 met een maximum bitrate van 1300kbps en een framerate van 60fps).

Via een hashtag wordt het mogelijk gemaakt om berichten (toots) te kunnen vinden waarbij gebruik is gemaakt van een hashtag. Hashtags zijn herkenbaar aan het hekje (#) gevolgd door een woord of meerdere woorden zonder spaties. Bijvoorbeeld #mastodon of #mastodongids.

Door op de hashtag te klikken kun je alle toots vinden waarin de hashtag voorkomt. Als je een nieuwe toot maakt kun je één of meerdere hashtags toevoegen zodat deze een groter bereik krijgt, en dus door meer mensen gelezen kan worden.

De hashtag is niet nieuw, en wordt niet alleen op Mastodon gebruikt. Bijna alle sociale netwerken maken hiervan gebruikt.

Een “Boost” of “Boosten” wil zeggen dat je een bericht (toot) opnieuw plaatst op jou eigen tijdlijn. Hiermee kun je een bericht van iemand anders (of van jezelf) onder de aandacht brengen zodat jou volgers deze ook te zien krijgen (en ook weer kunnen “Boosten”). Je kunt deze functie vergelijken met het “re-tweeten” van een bericht op Twitter.

Een toot is een bericht die je plaatst op het Mastodon netwerk (op Twitter heet dit een “Tweet” plaatsen).
Een toot kan standaard maximaal 500 karakters bevatten.

De volgende bestandsextensies kun je gebruiken als je één of meerdere afbeeldingen wilt tooten:

.PNG / .JPG / .GIF

Het is tevens mogelijk om geanimeerde .GIF bestanden te plaatsen. Deze worden dan omgezet in het .MP4 video formaat. Het eventuele aanwezige geluid wordt er dan wel uitgefilterd.

De volgende bestandsextensies kun je gebruiken als je een video wilt toevoegen in je toot:

.MP4/ .M4V / .MOV / .WebM

%d bloggers liken dit: