Mastodongids is een feit!

Omdat Mastodon nog vrij onbekend is bij veel mensen was dat een reden voor mij om een Nederlandstalige website te lanceren met informatieve artikelen over dit sociale netwerk, of beter gezegd, de software die het mogelijk maakt om deel te nemen aan het Fediverse.

De naam Mastodongids leek mij wel passende naam, en was nog niet geregistreerd.. dus dat heb ik meteen even gedaan. Welkom dus op Mastodongids.nl!

Ik zal mij meteen even voorstellen, mijn naam is Arno, veertiger woonachtig met vrouw en 3 kids in het Brabantse Mierlo. Heel wat jaren geleden was ik werkzaam als IT nerd en had ik vooral interesse in alles wat met Unix/Linux te maken had. Inmiddels ben ik al 20 jaar werkzaam in een totaal andere sector, maar pas ik regelmatig mijn “IT skills” toe in mijn full time functie.

(Sociale) Netwerken heb ik altijd interessant gevonden. Heel vroeger, voordat het Internet er was in de vorm die we nu allemaal kennen, ben ik begonnen met Bulletin Board Systemen, daarna met Nieuwsgroepen en Forums. Mensen verplaatsten zich uiteindelijk steeds meer naar profielen sites zoals CU2 of Hyves.. totdat grote internet reuzen zoals Google en Facebook doorhadden dat er veel geld te verdienen viel omdat iedereen altijd online wilde zijn.

Nu kan ik uren praten over hoe (on-) veilig je gegevens staan geparkeerd bij deze grote Internetreuzen, maar ik denk dat dat best duidelijk is, want anders was je waarschijnlijk niet op deze website terecht gekomen 😉

Het tij lijkt te keren, mensen besteden wat meer aandacht door opzoek te gaan naar vertrouwde alternatieven om niet of minder afhankelijk te zijn van de grote reuzen. Ik wil Mastodon vooral niet promoten als dé vervanger van Facebook, Twitter of whatever maar de techniek waar Mastodon gebruikt van maakt (ActivityPub) spreekt mij enorm aan vanwege het decentrale karakter maar gaat toch enigszins terug naar de basis, zoals vroeger bij een Internet forum. Je gegevens worden opgeslagen op één of meerdere servers die veelal worden beheerd door vrijwilligers, die via donaties het platform onderhouden. Je maakt een account aan op een server die je zelf kunt uitkiezen en hebt daarna echt gratis oneindige toegang tot het complete Fediverse!

Dat klinkt mooi allemaal, alleen vergt het een iets andere aanpak dan gewoonweg een account te registreren en direct alle informatie tot je beschikking te hebben, zoals je wellicht bent gewend. Daarom ben ik begonnen met Mastodongids. Gewoon om je op weg te helpen.

Voor mij is dit tevens een leerzame uitdaging omdat ik zelf ook nog niet helemaal de weg ken (inmiddels heb ik wel een eigen Mastodon server draaien die zich voornamelijk richt op inwoners van Noord-Brabant). Ik loop namelijk dagelijks tegen zaken aan, die nieuw zijn of ik nog niet ken (en reageer dan met.. oh wist ik helemaal niet joh, interessant!).

Mastodongids.nl is nog jong en informatie over Mastodon is op talloze andere websites vaak in het Engels te verkrijgen, (zoals via de officiële website). Mijn doel is om een Nederlandstalige informatie website te realiseren over voornamelijk Mastodon, geschreven vanuit mijn eigen persoonlijke ervaring.

Verwacht hier regelmatige nieuwe artikelen en updates over mijn reis . Heb je vragen of suggesties voor deze site? Of wil je typvoud correcties doorgeven? Stuur dan even een berichtje via het contact formulier.

Ow .. en directe updates kun je ontvangen als je dit account volgt 🙂

arno
Beheerder van Mastodongids.nl & Mastodon Instance Brabant.Community

Gerelateerde berichten

Creative Commons Licentie

Vanaf vandaag vallen alle artikelen die gepubliceerd worden op Mastodongids.nl onder de Creative Commons licentie CC BY-SA 4.0. Je bent dus vrij om: Daar hangen een aantal…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: