Wat is Mastodon?

Mastodon is een software applicatie die het mogelijk maakt om een gedecentraliseerd sociaal netwerk op te zetten en lijkt op een combinatie van Twitter en Thumblr. Het bestaat uit onafhankelijke servers (ook wel Instances genoemd) die georganiseerd zijn rond specifieke thema’s, onderwerpen of interesses.

Mastodon gaat terug naar de basis, in eigen beheer, net als vroeger bij een online discussie forum. Door het decentrale karakter worden je gegevens dus niet bij één centrale organisatie opgeslagen, net als bij Facebook of Twitter, maar door de server waar je uit kunt kiezen waar je een account registreert.

De tijdlijn van Mastodon lijkt enigszins op die van Twitter

Deze onafhankelijk servers hanteren allemaal een eigen thema en bijhorende regels. Voordat je dus met Mastodon aan de gang kunt gaan, moet je eerst oriënteren welke server het beste bij je past.

Fediverse

Alle Mastodon servers zijn onderling verbonden met elkaar door middel van een open communicatie protocol genaamd ActivityPub, dus als je een account hebt geregistreerd op één server, dan ben je niet gelimiteerd aan de berichten en de personen op die ene server, op dat moment heb je toegang tot het volledige “Mastodon Netwerk”. De manier van het onderling verbinden van zulke sociale netwerk servers wordt ook wel Fediverse genoemd.

Mastodon richt zich specifiek op een Microblogging dienst, maar het ActivityPub protocol wordt tevens ook door andere nieuwe platformen gebruikt, zoals Pixelfed voor afbeeldingen, Peertube voor video’s en Friendica voor het onderhouden van je vrienden. Het mooie hiervan, is dat al deze platformen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dus als je een account hebt op een Mastodon server, dan kun je berichten “Leuk vinden” op Pixelfed, een video kanaal volgen op Peertube en met iemand vrienden worden die op een Friendica server een account heeft.

Een Pixelfed bericht op een Mastodon server

Kom je er later achter dat de server waarop je een account hebt aangemaakt niet helemaal bij je past? Geen nood, er is een mogelijkheid om zelf vrij makkelijk je account + je volgers over te zetten naar een andere Mastodon server.

%d bloggers liken dit: